TT-ajoissa on koettu lukuisia menetyksiä ja moottoripyöräilyllä onkin vaarallinen maine, eikä vähiten Man-saarten TT-ajojen (Tourist Trophy) vuoksi. Tämä maailman vaarallisimmaksi kutsuttu moottoripyöräkilpailu on poistunut MM-kisakalenterista jo kauan aikaa sitten, mutta yhä edelleen ajot järjestetään vuosittain. Liki joka viime vuosi kilpailu on vaatinut uhrinsa, monena vuonna useammankin.

Vuoden 2019 kisat

Nyt vuonna 2019 kisoissa menehtyi yksi kilpailija, 27-vuotias kuljettaja Daley Mathison. Mathison joutui onnettomuuteen kisan avauspäivänä, sen kolmannella kierroksella. Onnettomuudesta Mathison kuljetettiin helikopterilla saiaraalaan, missä hän menehtyi saamiinsa vammoihin. Mathison oli kilpailun kaikkiaan 258:s menehtynyt kuljettaja.

TT-kisojen rataa ajavilla ole varaa virheisiin, sillä jo pienikin väärä liike tai herpaantuminen voi olla kohtalokas. Radan pituus on 60 kilometriä, eikä sen ympärillä ole turva-alueita. Tämän vuoksi kuljettajan on kovassa vauhdissa vaikea nähdä, minne rata kaartuu. Jos aurinko häikäisee, tai tien pinnassa on vaikka liukkaita lehtiä, voi se olla syy ulosajoon.

Mutkia on radassa on noin 260, ja niissä on erittäin huono näkyvyys. Teiden pinta saarella on paikoin heikkokuntoinen, asfalttipäällyste on osin rikki ja tien pinnoilla on monessa kohdassa soraa ja likaa. Radalla ajavien motoristien keskinopeus on yli 200 kilometria, jopa 300 kilometriä tunnissa. Nopein ajettu kieroksen keskinopeus on ollut noin 216 kilometriä tunnissa. Jokainen kisaan osallistuva on tietoinen kisaan osallistumiseen liittyvästä riskistä, mutta silti osallistujia riittää runsaasti jokaiselle vuodelle.p>

Man-saarten rata

Man-saarten ajot ovat maailman vanhin moottoripyöräkilpailu. Muutaman kerran rataa on ajettu autoilla, mutta vuodesta 1907 saakka kisaa on ajettu vain moottoripyörillä. Vuosien 1949-1975 välillä rata on ollut myös osana MM-sarjaa, yhtenä osakilpailupaikkana.

TT-ajoihin useasti osallistunut Tuukka Korhonen kertoo haaveillensa Man-saarten kisasta jo ennen kuin aloitti varsinaisen kilpauransa. Hän puolustaa kisoja sanomalla, että Man-saaren kisoihin mennään nimenomaan elämään, ja pahoittelee sitä että niistä puhutaan usein kuoleman kautta. Korhosen kaksi ystävää on kuitenkin menehtynyt kisoissa, vaikka sen riskit tunnetaankin hyvin.

Man-saarten ajoissa suurin syy kuolemantapauksiin lienee väsymys. Kilpailu on pitkä, ajoa on lyhyimmilläänkin 240 kilometriä, mutkat sokeita ja nopeudet kovia. Rata kulkee läpi kaupunkien, vuoristojen, maaseudun ja laaksojen. Rata tulisi opetella hyvin etukäteen arviointivirheiden välttämiseksi, ja jotta sen mutkat tulisivat tutuiksi. Kuljettaja ajaa kilpailussa nimenomaan omaa suoritustaan rataa vastaan, ei toisia kilpailijoita.

TT-ajoissa sanotaan olevan aivan ainutlaatuinen tunnelma. Kilpailut ovat noin 90 000 asukkaan saaren vuoden odotettu kohokohta. Kisojen aikana koulut suljetaan ja ihmiset pitävät lomiaan, jotta kilpailuja päästään seuraamaan. Saarella eletään rennossa festivaalitunnelmassa, ja vieraat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi saarelle. Moni kilpailun läpiajanut sanookin sen olevan uransa kohokohta, sijoituksella itsessään ei ole niin merkitystä, vaan osallistumisella.

galore