Snowcross on moottorikelkoilla lumisissa olosuhteissa ajettava moottoriurheilulaji. Se on melko paljon motocrossia muistuttava talvinen laji, jossa meno on vauhdikasta ja lumi pöllyää. Motocrossin tavoin snowcrossia ajetaan lajia varta vasten rakennetuilla radoilla. Ja koska moottorikelkat ovat verrattain ärhäköitä menopelejä, on laji varsin näyttävää katsottavaa. Pöllyävä lumi tuo siihen vielä lisää efektiä. Snowcrossin sanotaankin olevan yksi näyttävimmistä moottoriurheilulajeista.

Moottorikelkoilla motocrossia

Moottorikelkoilla tehdyt hypyt voivat kohota jopa kymmenen metrin korkeuteen, ja yltää pituudeltaan peräti 30 metriin saakka. Moottorikelkat kiihtyvät nollasta sataan muutamassa sekunnissa, joten vauhtia lajissa tosiaan riittää. Suomessa snowcrossia ajetaan Suomen mestaruustasolla useammassakin luokassa, ja lajissa on myös EM- sekä MM-sarjat.

Snowcross-rata on suljettu tekorata, joka tehdään lumesta luonnonmukaiselle alustalle. Radalle rakennetaan hyppyreitä, uria, ylämäkiä ja alamäkiä. Radalla sekä harjoitellaan että kilpaillaan, ja sen lumista pohjaa jäädytetään usein.

Oulussa snowcrossin supertapahtuma Extreme Stadium Race

Oulun Raksilan stadionilla järjestetään jälleen ensi helmikuussa Suomen ja Euroopankin mittakaavassa varsin merkittävä Stadion snowcross-tapahtuma. Tässä jo viidettä kertaa järjestettävässä kaksipäiväisessä tapahtumassa kilpaillaan stadionille rakennetulla radalla lähes sadassa startissa.

Ohjelmassa on niin SM-osakilpailulähtöjä, kuin näytösluonteisia kisojakin. Ikäluokkia on aina alle 10-vuotiaista junioreista lähtien. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Winter Expo-messut, joten nähtävää riittää varmasti kaikille myös muista talviurheilulajeista kiinnostuneille.

galore